Telefonske prevare: neznani izzivi znanih glasov in umetne inteligence

28.2.2024

Z uporabo umetne inteligence, ki na podlagi opisa generira poljubno besedilo, sliko, video ali avdio posnetek, imajo zločinci na voljo novo orodje za uporabo v telefonskih prevarah: ustvarijo lahko namreč klic z glasom znane osebe, ki da žrtvi lažen občutek varnosti.

Za ustvarjanje dobre replike glasu potrebuje umetna inteligenca čim več primerov, na katerih se lahko uči. S procesiranjem posnetkov govora resnične osebe se algoritem umetne inteligence približa dejanskemu glasu te osebe: več posnetkov, kot je na voljo za učenje algoritma, bolj prepričljiv bo končni rezultat. Vsi posnetki, ki smo jih npr. objavili na spletnih socialnih omrežjih, so tako lahko uporabljeni za ustvarjanje kopije našega glasu brez našega vedenja ali soglasja.

In kaj lahko zločinci storijo s kopijo našega glasu? Pomislite na kakšno telefonsko prevaro, na katero ste v preteklosti že naleteli: npr. klic, da je z vašim računalnikom nekaj narobe ali da je nekdo kupil zelo drag izdelek v vašem spletnem nakupovalnem profilu. Pogosto je zelo lahko ugotoviti, da gre za prevaro – posebej, ko neznanci na drugi strani začnejo zahtevati stvari, ki jih zaposleni v neki legitimni organizaciji nikoli ne bi zahtevali. Kaj pa, če se ne bi pogovarjali z neznancem, temveč bi vas na drugi strani telefonske linije čakal glas prijatelja ali sorodnika, ki se mu je pokvaril telefon in nujno potrebuje nekaj denarja?

V tem primeru gre za veliko bolj kompleksno in čustveno vpeto situacijo za prejemnika klica, ki morda niti ne bi pomislil, da klicatelj v resnici ni njegov prijatelj in da sploh ne gre za resnično osebo, pač pa za kopijo prijateljevega glasu, ki je bila ustvarjena s pomočjo umetne inteligence. Na ta način prevaranti že iščejo nove žrtve: npr. starše, ki jih s kopijo glasu prepričajo, da jih kliče njihov otrok, ki je bil v prometni nesreči in potrebuje denar za popravilo svojega avtomobila.

Prekiniti linijo neznancu je dokaj lahko. Ko pa je na drugi strani nekdo, ki zveni popolnoma enako kot naši bližnji, je zelo težko z gotovostjo prepoznati, da gre za prevaro. Nujna je zdrava mera skepticizma: če prejmete klic od sorodnika ali prijatelja, ki je čuden in nepričakovan, je najbolje, da povezavo prekinete in pokličete to osebo na njeno lastno številko oz. ji pošljete sporočilo, da preverite, kaj se z njo dogaja.

Z razvojem umetne inteligence bo takšnih napredkov pri prevarah vedno več, zato je ključnega pomena, da smo sproti informirani o novih tveganjih in čim bolj previdni.

Vir: The Conversation, 12. 7. 2023

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija