Pomen Akta o digitalnih storitvah za spletne platforme

7.3.2024

Akt o digitalnih storitvah (Digital Services Act - DSA) prinaša nove pristope za odstranitev nezakonitih vsebin ter zaščito pravic uporabnikov na spletu, omogoča pa tudi več nadzora nad delovanjem spletnih platform - še posebej tistih, ki dosežejo več kot 10 % populacije evropske unije.

DSA zahteva, da spletne platforme vzpostavijo sistem omejevanja nezakonitih izdelkov, storitev in vsebin na spletu. Uporabnikom je tako omogočeno, da prijavijo potencialno nezakonite vsebine, platforme pa morajo te prijave dosledno obravnavati v sodelovanju z zunanjimi institucijami.

Akt uporabnikom na spletu omogoča tudi dostop do več informacij o moderiranju vsebin: če spletne platforme odstranijo ali omejijo uporabnikovo vsebino, morajo navesti jasen in specifičen razlog za takšno moderiranje vsebine. Vsi ti razlogi pa bodo tudi javno dostopni v DSA Bazi transparentnosti (DSA Transparency Database).

Uporabnikom akt zagotavlja tudi več nadzora nad vsebinami, ki jih vidijo na spletu. DSA platforme zavezuje k preglednem komuniciranju o tem, kakšne vsebine priporočajo svojim uporabnikom in na kakšen način, uporabnikom pa mora biti na voljo tudi možnost, da izklopijo personalizirano priporočanje vsebin.

Spletne platforme ne smejo prilagajati oglasov posameznim uporabnikom na podlagi občutljivih osebnih podatkov, kot so npr. etnična pripadnost, politična prepričanja ali spolna usmerjenost. DSA pa prepoveduje tudi ciljno oglaševanje, usmerjeno na otroke in najstnike. Platforme, ki so dostopne tudi otrokom in mladostnikom, morajo še posebej ščititi zasebnost, varnost in dobrobit svojih najmlajših uporabnikov: s funkcijami starševskega nadzora, zasebnimi profili za mladoletne uporabnike in podobnim.

Dodatno akt od platform zahteva tudi hitro in korektno ukrepanje proti dezinformacijam v politični sferi, komercialne platforme, ki nudijo prodajo izdelkov in storitev, pa akt zavezuje k preverjanju identitete prodajalcev, preden dobijo dostop do trženja na platformi.

Te spremembe so med najbolj opaznimi za povprečnega uporabnika na spletu, a vpeljevanja Akta o digitalnih storitvah se je v mnogih pogledih šele začelo. Evropska komisija se zavezuje k ustvarjanju boljše digitalne realnosti in prihodnosti: stvari, ki niso sprejemljive v realnem svetu, tudi na spletu nimajo nobenega mesta. Zato bo sledilo temeljito spremljanje sprejetih ukrepov ter še več sprememb in prilagoditev zakonodaje v prihodnosti.

Vir: European Commission, 3.11.2023

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija