Eksplicitne vsebine na TikToku: do česa imajo otroci dostop?

21.3.2024

Eksplicitne vsebine so že od nekdaj prisotne na spletu in družbenih omrežjih, s seboj pa prinesejo tudi problematiko izpostavljenosti otrok tem vsebinam. Ta je trenutno še posebej aktualna na platformi TikTok, kjer se zdi, da je varnost uporabnikov zapostavljena za voljo več ogledov in klikov.

TikTok ima kot najbolj priljubljeno družbeno omrežje med najstniki veliko možnosti za vpliv na mladostnike. V primeru eksplicitnih vsebin je ta vpliv lahko še posebej negativen, mladoletni uporabniki pa kljub temu do takih vsebin zlahka dostopajo, saj TikTokov sistem moderiranja ne uspe uspešno nasloviti problematike. Avtomatski algoritmi za odstranitev eksplicitnih vsebin lahko na primer pomotoma izbrišejo LGBTQ+ vsebine ter poučne informacije o zdravi spolnosti, medtem pa se škodljive vsebine avtomatskemu moderiranju včasih popolnoma izognejo. Dodaten pregled vsebin s človeškimi moderatorji pa zahteva veliko več časa, kar pomeni, da so lahko uporabniki izpostavljeni eksplicitnim vsebinam, preden so odstranjene.

Te vsebine lahko vključujejo objave, ki promovirajo pornografijo na drugih spletnih straneh (npr. PornHub in OnlyFans) ter mnoge škodljive stereotipe o spolnosti in spolnih vlogah (npr. submisivna vloga žensk in dominanca moških). Videoposnetki o teh tematikah so pogosto kontroverzni: prejmejo veliko ogledov in komentarjev, zaradi česar jih TikTokov algoritem le še bolj promovira. Vsebine, ki so predstavljene kot smešnice in zabava, lahko mlade fante navadijo na kulturo nasilja, posilstev in zlorab deklet. Eksplicitne vsebine pogosto promovirajo tudi nerealne telesne standarde, kar škodi samopodobi uporabnikov ter lahko privede do motenj hranjenja in težav z mentalnim zdravjem.

Vse vsebine na temo spolnosti pa še zdaleč niso škodljive: mnogi ustvarjalci uporabljajo TikTokovo popularnost za širjenje informacij in izobraževanje mladih o zdravi spolnosti, mitih, privolitvi, spolno prenosljivih boleznih, telesni avtonomiji ipd. A ker te manj kontroverzne vsebine od uporabnikov ne prejmejo tako velikega odziva, so posledično tudi manj promovirane – TikTok pri tem namreč na prvo mesto postavlja čim več interakcij in ogledov, ne pa kakovosti vsebin ali varnosti svojih uporabnikov.

Preprečevanje stika s škodljivimi vsebinami torej ostaja dolžnost staršev, ki jo lahko dosežemo z aktivnim vključevanjem v spletno življenje otrok. Pomembno je, da z mladimi vodimo aktiven dialog o tem, s kakšnimi vsebinami se srečujejo na spletu, ter da jih opremimo z medijsko in informacijsko pismenostjo, ki ju bodo potrebovali za razumevanje vsebin, s katerimi lahko pridejo v stik. Otroci bodo na spletu varnejši, če bodo starši z njimi gradili na skupnem zaupanju in poskrbeli, da se lahko otroci vedno pogovorijo z njimi o morebitnih dvomih in neprijetnih vsebinah na spletu.

Vir: The Conversation, 19.11.2023

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija